Hoftesmerter hos børn kan skyldes Calves-Perthés sygdom

Klager dit barn over hoftesmerter igennem en længere periode? Har lægen udelukket gigt eller vokseværk? Hvis ja, så bør egen læge være ekstra opmærksom på den sjældne lidelse Legg Calve Pethes, som er en sygdom med diffuse symptomer. Barnet kan måske ikke længere lide at være med til at løbe, lege eller cykle og kan græde over smerter og nedsat trivsel.

Undersøgelse og behandling for årsagen til hoftesmerter
Egen læge bør undersøge for Legg Calve Perthes, hvor ledhovedet i hoften i en længerevarende periode både oplever nedbrydning og opbygning af kngolen i lårbenshovedet. Årsagen kendes ikke endnu helt, men meget tyder på, at sygdommen opstår på grund af problemer  i blodets evne til at størkne. Det  medfører meget små blodpropper i karrene omkring lårbenshovedet og dermed er der ikke nok blodforsyning til leddet. En røntgenundersøgelse kan afsløre om der er tale om Calve Perthes sygdom.

Hvordan behandles Calves-Perthes
Der er ikke nogen direkte behandling for årsagen til sygdommen kan endnu ikke behandles. Det handler derfor om at sikre, at barnet ikke har ondt og undgå forværring af smertetilstanden. Behandling vil oftest være aflastning i form af kørestol eller krykker samt smertebehandling. Barnet vil som oftest opleve, at det ikke gør ondt i hoften så længe benet ikke bruges. Behandlingen kan nedsættes igen når smerterne er ved at være væk og bevægeligheden er ved at være normaliseret.

Operation kan være nødvendig i svære tilfælde
I svære tilfælde kan operation være nødvendig. En beskrivelse af operationen kan du læse om her http://www.netdoktor.dk/brevkasser/arkiv/201293.htm

Reagér derfor altid, hvis barnet halter eller har ondt i benet igennem længere tid. Smerterne kan være ganske invaliderende for barnet.